Makyaj MAG

Saçınızı Boyamadan Önce Bilmeniz Gereken 10 Şey

Bazen kuaförlere gittiğimizde istediğimiz sonucu görememek, bazense istediğimiz ‘değişik’ renkleri kuaförlerin anlamaması ve şimdi de korona virüsü sebebiyle kuaförlere gitmeye pek sıcak bakmamamız bizi evde saç boyamaya itmiş olabilir. Uzun zamandır saçlarını evde boyayan ve daha geçen hafta saçını kendi kesmiş birisi olarak bir kaç tavsiye vermek istiyorum, bu sayede yaptığım bazı hataları sizin yapmamanızı sağlayabilirim diye düşünüyorum ama unutmadan hemen hatırlatmak istediğim bir şey var; ben sertifikalı kuaför vs. değilim buraya yazacağım tüyoların çoğunu kendim denedim ve işe yaradığını gördüğüm için paylaşıyorum. Eğer saçlarınız çok güçsüz ve açma veya boyama işlemini kaldıramayacağını düşünüyorsanız lütfen bir kuaföre gidin.

Evde Saç Boyayan Herkesin Bilmesi Gereken Tüyolar

Acele Etmeyin

Biliyorum, hepiniz 1 günde platin sarı saçlara kavuşmak istiyorsunuz ama ilk önce realistik sonra da sabırlı olmalısınız. Koyu saç tonuna sahipseniz saçlarınızın yıpranmaması ve yanmaması için yavaş yavaş açmanızı öneririm. Saçlarınızı ilk açtığınızda zaten saçlarınızın sarı değil turuncu olduğunu ve istediğiniz kadar açılmadığını göreceksiniz, aynı gün içinde asla tekrar açıcı uygulamayın, bu uygulama saçlarınızı yakmasa bile mutlaka saç kalitenizi düşürecektir. 1 ay sonra dipleriniz geldiğinde, sadece diplerinize açıcıyı uygulayın aradan 20 dakika (bu süreyi kendiniz de belirleyebilirsiniz.) geçtikten sonra açıcıyı tüm saçınıza uygulayabilirsiniz. Bu şekilde sonunda istediğiniz açık tona ulaşacaksınız.

Doğal Renkler vs. Göz Alıcı Açık Renkler

Daha önce saçlarınızı boyattıysanız bilirsiniz ki, saç boyatmak/boyamak zor ama o saçı bakımlı tutmak daha da zor! Platinler, sarılar, kızıllar, bakır tonları vs. gibi açık renkler bakımı çok daha zor olan ayrıca üzerinde ‘cila’ denilen şeyin akmasıyla saç tonunuzun istediğinizden çok farklı olmaya başlaması vs. aşırı zor. O yüzden uğraşmak istemeyen insanlar için kesinlikle daha doğal renkleri öneririm, kahverengiler, siyahlar, koyu kumrallar gibi. Eğer açık renklerin bakımını yapacak kadar sabrınız varsa size de kesinlikle mor şampuan öneririm;

Saçlarınız Beyazlamaya mı Başladı? Sorun Değil

Saçlarınızda griler/beyazlar görmeye başladınız ve bu görüntüyü beğenmediniz mi? Size kesinlikle koyu renklere yönelmek yerine açık renklere yönelmenizi spesifik olarak sarı, platin, gümüş sarısı gibi renkler öneririm. Neden? Çünkü saçlarınızın tamamını boyamanıza bile gerek kalmadan aralara açık renk highlightlar atarak gri/beyaz saçlarınızla harmanlanmasını sağlayabilirsiniz. Koyu renk saçlarda beyazlar kendilerini çok fazla belli ederken açık renk saçlarınızın arasından gözükse bile sağlıklı bir parlaklık gibi görünecektir. 10/10 özellik saçlarım beyazlasın hemen bu tekniği kendime de yapacağım 💖

Cilt Tonunuz

Herkes istediği saç rengini yaptırması taraftarı birisiyim, eğer siz kendinize yakıştırıyorsanız bu rengi konu kapanmıştır! Saçlarınızın rengine karar verdikten sonra hangi tonlar bana daha çok yakışır diye düşünüyorsanız aşağıdaki yazımızı okuyarak cilt tonunuzu öğrenip daha sıcak renkler veya daha soğuk renkler mi diye karar verebilirsiniz;

Saçlarınızı Nemlendirin

Saçlarınıza açıcı uygulamayacak olsanız bile kimyasal her işlem saçlarınızı yoracaktır (eğer saçlarınızın bu kadar fazla yorulmasını istemiyorsanız ama bleach (saçların rengini açma)işlemi uygulayacaksanız Olaplex’e bakmanızı öneririm.) bu yüzden boyama işlemine geçmeden 1 veya 2 gün önce saçlarınızı bu duruma hazırlayın. Saç boyamak/açmak saçınızdaki neredeyse tüm nemi alacaktır. Bu yüzden saçınıza nemlendirici herhangi bir maske uygulayabilirsiniz. Bu saçlarınızı hem hazırlayacak hem de bir sonraki gün yapacağınız işlemlerin saçınıza vereceği hasarı azaltacaktır. Saçınız zarar görmeden önce bunu uygulamanız kesinlikle daha fazla işe yarıyor en azından benim saçlarım için böyle bu durum.

Şampuan Kullanmayın

Bu biraz temiz değil gibi hissettirse de saçlarımız yağlandığında sadece kirden yağlanmıyor, saçlarımızı koruyan bazı yağlar da bulunuyor ve şampuanlamak kir olan yağları götürürken bu aslında saçımızın bodyguardı olan yağları da alıp götürüyor bu da özellikle saç açma işlemi yapacaksanız saçınıza normalden daha fazla zarar vermenizi sağlayabiliyor. Bu yüzden saçlarınıza işlem yapmadan önce 24 veya 48 saat önce saçlarınızı şampuanlamayın.

İşlemi Planlama

Saçlarınıza boyamadan önce ne yapacağınızı adım adım kafanızdan planlayın böylece saçlarınızın bir kısmı açılırken diğer taraflarda bir problem görüp zaman kaybederken saçlarınızda ton farkı oluşmaz. Mesela saçlarınızı direkt kutu boyaların içinden çıkan şişeyle mi yoksa fırça ile mi boyayacaksınız? Alüminyum kullanılan bir teknik istiyorsunuzdur belki, belki sadece aralara balyaj yapacaksınızdır bunların hepsi için youtube’dan profesyonelleri izleyin ve size en uygun teknikleri planınıza dahil edip öyle başlayın.

Boyadan Sonrası Bakımı

Bu ne demek? şimdi genelde saçlarımızı boyadığımızda geriye sadece belli aralıklarla dip boyası yaptırmak (veya yapmak) kaldığını düşünüyoruz ama aslında boyadığımız saçlarımızın tonu yıkadıkça değişiyor. Özellikle saçlarınız sarıysa, mor şampuan sevdiğiniz tonu korumada aşırı etkili ama yine de belli aralıklarla sadece saç diplerinizi değil saç uçlarınızı da boyamalısınız (buna cila deniyor, normal boyama/açma işlemi değil daha çok ‘toner’ denilen sadece saçınızın tonunu istediğiniz soğukluğa veya sıcaklığa getirmek için kullanılıyor.)

Boyayı Saçta Ne Kadar Bekletmeliyim?

Bunu kutunun arkasında bulabilirsiniz evet ama benim saçım asla belirtilen sürede açılmıyor. Eğer saçlarınız oldukça açık renkte veya ince telli vs. değilse saçlarınız belirtilen sürede istediğiniz kadar açılmayacaktır. Bu yüzden kuaförler gibi saçımı kontrol etmeyi öğrendim. Boyadan dolayı asıl saç rengimizi göremiyoruz ve zaman geçtikçe panik yapıp saçlarımızı erken yıkıyoruz, bunun olmaması için bir tutam saçınızı alın ve üzerindeki boyayı iki parmağınızın arasında sıkıştırarak sıyırın. Saçınızın asıl rengini bu sayede görebileceksiniz, paniklemeyin.
Eğer saçlarınızın yanmasından çok korkuyorsanız saçınızın bir tutamını bir üst kısımdan bir de alt kısımdan tutum gerdirin eğer saçınız esniyorsa hemen duşa koşun.

Kutu boya vs. Profesyonel ürünler?

Kutu boyalarda genelde paketin üzerindeki rengi elde edemiyorsunuz, gördüğünüz renkten bir kaç ton farkı oluyor. Profesyonel ürünlerde bunu hiç yaşamadım. Ürünleri anlamak, nasıl yapılacağını bilmek biraz zaman ve araştırma alıyor ama youtube videoları ve ürünlerin üzerindeki kullanım talimatları (mesela açıcı toza ne kadar developer koyacağınız vs. gibi bilgiler hep üzerinde yazıyor.) olduğundan biraz efor ile halledebileceğinizi düşünüyorum ama boyayacağınız renk çok komplike bir renk değilse direkt kutu boyalara yönelebilirsiniz. Bu arada maddi açıdan da profesyonel ürünlerin daha ucuza geldiğini düşünüyorum çünkü kendi saçım için konuşmam gerekirse 4-5 kutunun bile yetmediği zamanlar oldu.

Evde Boyalı Saçlara Bakım Nasıl Yapılır?

Daha ayrıntılı bir boyalı saç bakımı yazısı isterseniz aşağıya yazabilirsiniz, beğendiğim ürünlerle birlikte güzel bir yazı yazabilirim 💖

Yeni boyanan saça fön çekilir mi?

Bu sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Saçlarınızın sağlığı için ısı ile alakalı şeyleri yeni boyanmış saçınıza yapmamalısınız zaten yeterince yıpratıcı bir uygulamadan çıkmış saçlarınızı başka bir yıpratıcı ısı işlemine sürüklüyorsunuz ama inkar edemem yeni boyanmış saçları iyi bir fön harika gösteriyor! bu yüzden fön çekmeden önce mutlaka saçlarınızı ısıdan koruyacak bir ürün uygulayın ve o hafta saçlarınızın biraz yağlanmasına izin verin yani en az 3 gün filan yıkamayın bu arada kuru şampuan kullanabilirsiniz.

Saç boyarken fön tutmak

Saç boyarken ısı vermek özellikle saç açma işleminde saçın açılmasını hızlandıracaktır. Bunu kuaförlerin de yaptığını sıkça görebilirsiniz ama saç boyarken kurutma makinesi kullanırken önemli olan bir nokta var o da ısıyı eşit dağıtmak. Bunun için kuaförlerde perma makinelerinin kullanıldığını görebilirsiniz evlerde bulunan fön makineleri tüm saçınıza eşit ısı vermek için pek elverişli değil o yüzden bunu evde yapacak kişilere önermiyorum.

Evde Manikür & Pedikür Nasıl Yapılır? - Tırnak Bakımı