Makyaj MAG

İçerik Listesi Nasıl Okunur? — Ürünlerin İçeriklerinin Temiz Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Kozmetik Ürünlerin İçeriği

Bir çok ürün incelemesinde içeriklerini eleştirdiğim bir bölüm ayırmaya çalışıyorum. Ürünün etkisi ve diğer unsurlar tabii önemli ama benim için ürünün içindekiler de çok önemli ve aslında herkes için önemli olmalı diye düşünüyorum. Bugün sizlere de nasıl kozmetik ürünlerin içeriği okunur onu anlatmaya çalışacağım. Bu yazı bir kaç bölüm olacak olabilir.

Bir gün içinde bir çok kozmetik ürün kullanıyoruz ve bu kozmetik ürünlerin içerdiği zararlı kimyasallar (eğer varsa) cildinize yarardan çok (uzun vadede) zarar veriyor olabilir. Şimdi bir kısmınız bunun aşırı uzun iş olduğunu düşünüyor olabilirsiniz;

Bir çoğumuzda şöyle bir algı var. ‘Eğer bir içeriğin ismini okuyamıyorsam o kimyasaldır ve kötüdür.’ Her kimyasal kötü değildir, bazı kimyasallar cildimiz için harika şeyler yapar bunu AHA ve BHA’lar yazımızda bahsetmiştik, hemen kısa bir göz atmak için;

Her kimyasalın kötü olmadığını kanıtlayacak kısa bir liste hazırladım bu maddeleri sık sık ürünlerin içerik listesinde görebilirsiniz ama güvenle kullanabilirsiniz, bu maddelere karşı garip bir alerjiniz yoksa size ve cildinize hiç zarar vermeyecektir.

  1. Tocopherol: Basitçe E vitamini denilebilir, genellikle ürünlerin bozulmaması için kullanılıyor.
  2. Xanthan gum: Doğal bir sakız, ürünlerin kıvam alması için sık sık kullanılıyor.
  3. Cetyl alcohol ve cetearyl alcohol: Yağlı alkollerdir ve saf alkol (Ethanol) gibi cildi kurutmaz.
  4. Citric acid: Adında ‘Asit’ geçse de korkmanıza gerek yok ürünlerin pH değerlerini dengelemede kullanılıyor genelde.

Kozmetik ürünlerin içeriği nasıl okunur?

Embryolisse’in Lait Creme Concentre incelemesi okumak isterseniz (çok iyi bir nemlendiricidir.) Aşağıya linkini bırakıyorum;

Alerjen maddeler

Alerjisi olanlar için ufak bir not: Çoğu alerjik madde italik yazılıyor veya yanına * işareti konularak aşağıya ne alerjisini tetikleyebileceği yazılıyor. Okurken buna dikkat ederseniz ve parfümsüz ürünleri tercih ederseniz alerjiniz için bir sorun olacağını sanmıyorum.

Online satış mağazaları

Maalesef çoğu online satış mağazası ürünlerin içeriğini yazmıyor bile ancak yazanlardan bazıları da sizi kandırıyor olabilir. Şöyle ki içeriğin kısa listesini ‘key ingredients’ adı altında yazmak diye bir şey var ve bu içerik listesinin 1%’sini bile oluşturmuyor. Mesela içeriğinde yeşil çay olan bir ürünün pazarlamasında yeşil çayı aşırı ön plana çıkartabiliyorlar ve bu ürünün tamamen ‘doğal’ ve ‘zararsız’ olduğu algısını oluşturabiliyor ama aslında yeşil çay o ürünün neredeyse %1’ini bile oluşturmuyor. Bu yüzden ürünün kendi resmi sitesinden tam listeye ulaşmaya çalışın ve ürünlerin ön tarafında yazan ‘Yeşil çay!!’ diye bağıran yazılara baktıktan sonra arka kısmındaki içerik listesini de incelemeyi unutmayın.

Semboller

Bir çok ürünün üzerinde farklı farklı semboller bulunuyor fark etmişsinizdir. Ufak bir araştırma ile bu sembolleri öğrenebilirsiniz. Özellikle organik/doğal sertifikalı ürünleri tercih edebilirsiniz. O sertifikaları alabilmek için ürünler oldukça uzun inceleniyor bu yüzden organik sertifikalara güvenebilirsiniz. Ayrıca Avrupa Birliğinin onayladığı ürünleri de kısmen daha güvenli alabilirsiniz. Çok ağır kimyasalların ve diğer bir çok maddenin belirli ürünlerin içeriğinde bulunmasını ve bulunuyorsa Ayrupada satışına/girişine izin verilmiyor. İçeriğinde aşırı zarar veren maddeler bulunmadığını anlamak için küçük ‘e’ harfi arayabilirsiniz ürünlerin üzerinde.

 

Kozmetik ürünlerin içermemesi gereken maddelerin listesi

Ufak da bir liste hazırladım. Ürünlerin içeriğinde sık sık gördüğüm ama aslında zararlı olan kimyasallar listesi, bu liste daha da uzayabilir, burada gördükleriniz sadece benim rastladıklarım o yüzden yeni bir ürün alıyorsanız mutlaka tekrar bakıp kontrol edin.

Kozmetik malzemelerin içerdiği zararlı kimyasallar nelerdir?

Kozmetik ürünlerin içeriklerini gösteren site

Bu konuda bir çok site mevcut (ve neredeyse hepsi İngilizce maalesef, sırf bu yazı için Türkçe bir kaynak aradım ama pek düzgün bir şeyler bulamadım o yüzden İngilizce bilmiyorsanız bile siteye sağ tık yaparak Google Translate ile çevirip yararlanabilirsiniz diye düşünüyorum.) benim de kullandığım ve en iyisi EWG’den Skindeep! Ürünleri de arama yapabilirsiniz ama en iyi direkt maddenin adını yazdığınızda yararlanabiliyorsunuz. Nasıl kullanacağınızı adım adım anlatıyorum;

Sadece yukarıdaki sayfaya bakmanız bile yeterli olacaktır ancak daha da merak ediyorsanız o madde hakkında bir çok araştırma, hangi maddelerle aynı ürünün içinde olmaması gerektiği vs. gibi çok ayrıntılı bilgilere de aşağıya doğru kaydırarak ulaşabiliyorsunuz. Severek ve güvenerek kullandığım bir site, daha önce ürünlerin içeriklerini hiç umursamamış olabilirsiniz ama bundan sonra bu siteden bakmanızı öneriyorum, cildiniz çok önemli ve kullandığınız ürünler direkt sizin cildiniz tarafından emiliyor bu çok ciddi bir durum.

Önerebileceğim bir diğer site ise: https://www.paulaschoice.com/ingredient-dictionary

Burada alfabetik olarak sıralanmış bir liste bulunuyor ve yanında ‘iyi’ ‘kötü’ ‘orta’ ve ‘çok iyi’ gibi sınıflandırmalar mevcut. Bu listeden de yararlanabilirsiniz. Site yine İngilizce ama Türkçeye çevirip o şekilde okuyabilirsiniz. Ürün içeriklerini İngilizce aratmanızı öneriyorum. Garip bir şekilde sitenin arama kısmı bu liste için çalışmıyor o yüzden sayfaya girince Ctrl+F basıp kendiniz arama yapmanız daha iyi olacaktır.

Evde Manikür & Pedikür Nasıl Yapılır? - Tırnak Bakımı